Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

 

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися Росії нікуди, а ось повторити помилки минулого - це легко...

Новини з інформаційних полів

Пафосно анонсоване видання «Новое.Медиа», що мовить із російського Ростова, потихеньку набирає обертів, але новим словом у журналістиці поки що не стало: новин мало, ексклюзиву ще менше. А ось місцева Волноваська газета «Наше слово» стала переможцем конкурсу... на Ямалі. Взагалі-то, традиційний регіональний журналістський конкурс «Летючий голуб» проводиться для ЗМІ Ямало-Ненецького автономного округу РФ, але цього року організатори вирішили заснувати нову номінацію, яку «правильно» назвали «Герої новітнього часу». Щоб імітувати реальний відбір переможця, до трійки номінантів, крім волноваської газети, включили два місцеві ресурси: ДТРК «Вектор» і «Муравленко медіа». Ці міські ЗМІ нічого про «героїв новітнього часу» не писали, тому ямало-ненецька нагорода «заслужено» дісталася газеті з Донбасу. Мотивування було просте: цей регіон Крайньої Півночі є «шефом» окупованого РФ Волноваського району.

"Я представляю ту команду, яка зламала всі стандарти конкурсу “Летючий голуб”, але при цьому не нашкодила самому “голубу”, а збільшила його траєкторію польоту. Уперше цього року в конкурсі беруть участь ЗМІ, які не належать до окружної преси. Тому я вас вітаю, ваш конкурс перестав бути регіональним, він зробив гарний крок до всеросійського рівня", - із вдячністю прийняла нагороду колишня українська журналістка, колишній головний редактор українського “Макіївського робітника”, а нині заступник генерального директора “Республіканського медіахолдингу” Наталія Хрустальова.  

Колабораціоністка розповіла сибірським колегам про структуру цього пропагандистського утворення. «У нас до холдингу увійшли три телерадіокомпанії і вісім радіостанцій, а також 24 газети». Вона не уточнила, хто фінансує роботу цих ЗМІ та який їхній тираж і охоплення аудиторії.   Натомість з'ясувалося, що переможець ямало-ненецького конкурсу і ще три аналогічні газети для Маріуполя, Володарська і Мангуша - безкоштовні. Плюс для окупантів випускають «Боевое знамя Донбасса».

"Ми робимо газету виключно для військових, яка йде на передову хлопцям. І ось це про необхідність газети - у них немає інтернету, у них немає телевізора, вони все дізнаються тільки з нашої газети", - похвалила вона себе і свій холдинг. 

Ще 19 газет, за словами Хрустальової, треба купувати. "Ми розробили концепцію “Газета-сусідка”. Це джерело інформації, яке має відповідати на запитання, які ставлять читачі один одному на ринку, висвітлювати теми, які обговорюють сусідки під час зустрічі", - позначила вона формат нібито популярних у “ДНР” газеток. 

"Мы, глядываясь, видим лишь руины"

Засновник терористичного батальйону «Восток» Олександр Ходаковський, нині один із командирів «управління Росгвардії по ДНР», раптово впав у єресь. У себе в Телеграм він відкрито заявив, що Росія ніколи не давала прикладів для наслідування і для свого «вставання з колін». 

"У нашій історії немає жодного періоду, який можна було б назвати моделлю для побудови нашої державності. Ті, хто заплющують очі на хронічні хвороби того чи іншого століття, роблячи акцент тільки на привабливих сторонах, - чинять так із суто суб'єктивних міркувань. Кому подобається царський період - той його оспівує. Кому подобається Сталін - той оспівує Сталіна.... Але насправді нам нікуди повертатися", - дискредитує від усі російські скріпи. 

"Ми з легкістю можемо зробити помилки з минулого: погана справа - не хитра. Але у своєму історичному минулому ми не створили нічого достатньо прийнятного як оптимальний спосіб державного існування", - за великим рахунком, не відкриває він Америки. 

Здавалося б, Ходаковський цілком дозрів до того, щоб визнати, що російська агресія проти України - та сама погана справа, не хитра і велика помилка Кремля. Однак замість цього він розповів про те, як Росія має вчинити з українцями після її міфічної перемоги.

"Мені вчора поставили запитання: а як ми з ними будемо жити з такими?", - позначив він проблему потенційного співіснування умовних «переможців» і призначених «переможених». 

"Основна маса - обивателі, яких цікавлять насамперед соціальні умови. Непримиренні виявлять себе і будуть видворені або ізольовані - залежно від ступеня тяжкості проявів", - вказав він шляхи нормалізації ситуації.

Ходаковський не уточнив, як багато українців буде змушено покинути свої домівки або відправлено до концтаборів. Однак, судячи з умовиводів бойовика, «видворити або ізолювати» доведеться більшу частину молодих українців. "А на зміну вже сформованій молоді виховаємо нові покоління...»", - заявив він.

Тут, щоправда, визнає Ходаковський, "постане головне питання: виховаємо в дусі чого?" 

"Ми свою-то молодь знаємо, як виховувати?", - гірко іронізує він.

 

 

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті